UWAGA!

W okresie od 26 czerwca do 1 września

Pedagogiczna Biblioteka Wojewódzka w Opolu czynna:

Poniedziałek – piątek 8.00-15.00,

soboty – nieczynne

 

Informujemy, że w dniach 23-25 sierpnia Filia PBW w Brzegu będzie nieczynna. Przepraszamy za niedogodności.

 

 


 

Mięso

Książki:


1. Mięsoholicy : 2,5 miliona lat mięsożerczej obsesji człowieka / Marta Zaraska. - Warszawa : Czarna Owca, 2017. - 355 s.

2. Święte mięso i społeczne ciało / Gerhard Baudy // W : Jedzenie : rytuały i magia / oprac. Franz-Theo Gottwald, Lothar Kolmer ; przeł. Elżbieta Ptaszyńska-Sadowska. - Warszawa : Warszawskie Wydawnictwo Literackie Muza SA, 2009. - S. 51-81
* Rytualne fikcje w antycznej praktyce składania ofiar i w chrześcijańskiej eucharystii
M 201024 (Opole)

3. Wokół stołu / Silvia Malaguzzi ; [tł. Ewa Morka]. - Warszawa : Arkady, 2009. - S. 132-140 : Wołowina ; S. 141-144 : Wieprzowina i mięso dzika ; S. 145-150 : Wędliny ; S. 151-154 : Jagnięcina ; S. 155-160 : Drób i dzikie ptactwo
C 202966 I 202993 (Opole)

 

Artykuły w czasopismach:


4. Jak smakuje ogon byka? : kuchnia tauromachiczna w kontekście tożsamości kulturowej / Magdalena Ziółkowska-Kuflińska // Czas Kultury. - 2013, nr 5, s. 60-65

5. Konina od zawsze passė / Marcin H. Gapski // Tygodnik Powszechny. - 2013, nr 11, s. 27
* Końskie tabu w dziejach świata

6. Między nami zwierzęta / Joanna Bocheńska // Znak. - 2013, nr 3, s. 23-26
* Zwierzęta i ubój rytualny w kulturze narodów Bliskiego Wschodu

7. Mięsna historia człowieka / Marta Zaraska // Polityka. - 2015, nr 51/52, s. 102-105

8. Mięso nie jest niewinne / Jarosław Urbański ; rozm. przepr. Joanna Podgórska // Polityka. - 2016, nr 52/53, s. 105-107
* Rozmowa nt. politycznej historii mięsa

9. Nazwy mięsa i potraw mięsnych w języku rosyjskim (geneza i pochodzenie) oraz ich odpowiedniki w języku polskim / Irena Łukaszuk // Studia Wschodniosłowiańskie. - T. 2 (2002), s. 197-220

10. Przecież jeż to mięso też / Marta Zaraska // Polityka. - 2013, nr 13, s. 74-76
* Mięso w różnych kulturach

11. Rozpustna i pyszna / Agnieszka Krzemińska // Polityka. - 2013, nr 45, s. 68-69
* Świnia w historii i kulturze

12. Sztuka mięsa, czyli o zjadaniu zwierząt / Monika Kozień // Konteksty. - 2009, nr 4, s. 130-136

13. Wegetarianie wszystkich krajów, łączcie się! : mięso w malarstwie Zbyluta Grzywacza i Jerzego Kutkowskiego oraz grupy The Krasnals / Marianna Czerwińska // Rocznik Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. - T. 29 (2012), s. 252-260

14. Zakaz spożywania wieprzowiny : (Kpł 11,7; Pwt 14,8) : czas i przyczyny jego sformułowania / Janusz Lemański // Warszawskie Studia Teologiczne. - T. 28, [cz.] 1 (2015), s. 79-102

 

Zob. też hasło: wegetarianizm

 

Oprac. Anna Zacłona

Wydział Informacji i Bibliografii, PBW w Opolu

GALERIA

Jako tako czyli jak to po japońsku ... - warsztaty czytelnicze


image009   28 września  br. uczniowie z klasy III a z Publicznej Szkoły Podstawowej Nr 16 w Opolu uczestniczyli w pierwszych zajęciach czytelniczych z cyklu ,,Bajkopodróżowanie świata poznawanie". Podróż literacka odbyła się do Japonii, następna będzie do Włoch.

Więcej…

PARTNERZY

Odsłon artykułów:
6236868