Warning: A non-numeric value encountered in /www2015/plugins/system/aridocsviewer/aridocsviewer/kernel/class.AriKernel.php on line 16
Pedagogiczna Biblioteka Wojewódzka w Opolu - Uczta, biesiada, kulinaria, kuchnia, jedzenie

UWAGA!

W okresie od 26 czerwca do 1 września

Pedagogiczna Biblioteka Wojewódzka w Opolu czynna:

Poniedziałek – piątek 8.00-15.00,

soboty – nieczynne

 

Informujemy, że w dniach 23-25 sierpnia Filia PBW w Brzegu będzie nieczynna. Przepraszamy za niedogodności.

 

 


 

Bibliografia MOTYWY LITERACKIE, MOTYWY W KULTURZE, publikowana od 2012 roku na stronie internetowej Pedagogicznej Biblioteki Wojewódzkiej w Opolu, jest unikatową w skali kraju, na bieżąco aktualizowaną bazą bibliograficzną dotyczącą różnych motywów w kulturze, zarówno motywów literackich, jak również filmowych, teatralnych, czy motywów w sztuce.

Hasła w bibliografii, która tworzona jest na podstawie baz danych Pedagogicznej Biblioteki Wojewódzkiej w Opolu oraz baz Biblioteki Narodowej (Przewodnika Bibliograficznego i Bibliografii Zawartości Czasopism), ułożone są w porządku alfabetycznym.

Materiał bibliograficzny w poszczególnych zestawieniach uporządkowano alfabetycznie, z podziałem na wydawnictwa zwarte i artykuły w czasopismach. Książki dostępne w Pedagogicznej Bibliotece Wojewódzkiej w Opolu i/lub filiach oznaczone są sygnaturą.

Uczta, biesiada, kulinaria, kuchnia, jedzenie

Książki:

1. Amerykanizacja polskiej kultury kulinarnej : przegląd zagadnień / Krzysztof Piotr Skowroński // W : Pokarmy i jedzenie w kulturze : tabu, dieta, symbol / pod red. Katarzyny Łeńskiej-Bąk ; Uniwersytet Opolski ; Opolskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk. - Opole, 2007. - S. 361-381
M 197693 M 197769 (Opole)

2. "Bardzo przyjemnie zasiąść po śniadaniu do pisania..." : motyw jedzenia i picia w twórczości Tomasza Manna / Ewelina Michta. - Warszawa : Instytut Germanistyki Uniwersytetu Warszawskiego, 2010. - 395 s. ; 24 cm.

3. Berentowe biesiadowanie : przyczynek do sympozjologii / Jerzy Paszek // W: Oczywisty urok biesiadowania / red. Piotr Kowalski. - Wrocław : Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Wrocławskiej, 1998. – S. 178-184
C 189196 (Opole)

4. Biblijna uczta : potrawy z Ziemi Świętej / Kitty Morse ; przeł. Katarzyna Kozłowska. - Warszawa : Prószyński i S-ka, 2001. - 116, [4] s. : il kolor. ; 21 cm.
* Żywność w Biblii

5. Biesiada ubogich dziatek w literaturze XIX wieku / Magdalena Jonca // W: Oczywisty urok biesiadowania / red. Piotr Kowalski. - Wrocław : Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Wrocławskiej, 1998. – S. 89-94
C 189196 (Opole)

6. Biesiada w komediach Goldoniego / Justyna Łukaszewicz // W: Oczywisty urok biesiadowania / red. Piotr Kowalski. - Wrocław : Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Wrocławskiej, 1998. – S. 129-134
C 189196 (Opole)

7. Biesiadowanie po polsku : 1000 pomysłów na udane przyjęcie : przepisy kulinarne, toasty i życzena, savoir-vivre, zabawy towarzyskie, piosenki / [aut. tekstów i wyboru Piotr Adamczewski, Weronika Łęcka, Adam K. Podgórski, Barbara Podgórska, Marek Podgórski, Elżbieta Spadzińska-Żak]. - Chorzów : Wydawnictwa Videograf, 2015. - 445, [3] s. : il. ; 26 cm.

8. Biesiady polskich emigrantów / Joanna Pyszny // W: Oczywisty urok biesiadowania / red. Piotr Kowalski. - Wrocław : Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Wrocławskiej, 1998. – S. 207-213
C 189196 (Opole)

9. Blady rosołek i paluszki Aspazji : kod kulinarny w powieściach Małgorzaty Musierowicz / Jolanta Ługowska // W: Oczywisty urok biesiadowania / red. Piotr Kowalski. - Wrocław : Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Wrocławskiej, 1998. – S. 214-221
C 189196 (Opole)

10. Chleb nasz powszedni : o pieczywie w obrzędach, magii, literackich obrazach i opiniach dietetyków / Piotr Kowalski. - Wrocław : Towarzystwo Przyjaciół Ossolineum, 2000. - 250,[2] s. : fot. ; 25 cm. ISBN 83-7095-042-6
M 57697 (Kędzierzyn-Koźle), M 184937 (Opole)

11. Co jada bohater? : kod kulinarny literatury socrealistycznej, czyli dieta a światopogląd / Joanna Pyszny // W : Pokarmy i jedzenie w kulturze : tabu, dieta, symbol / red. Katarzyna Łeńska-Bąk ; Uniwersytet Opolski ; Opolskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk. - Opole : Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego, 2007. – S. 215-245
M 197693 M 197769 (Opole)

12. Co mógł jadać Jezus? : biblijna recepta na długowieczność / Don Colbert ; przeł. z ang. Natalia Bartkowska. - Katowice : Videograf II, 2006. - 217, [1] s. ; 22 cm.

13. Czarodziejstwa pani Magdy czyli z wierszami w kuchni / wyboru wierszy dokonała i słowem wiążącym opatrzyła Elżbieta Zaleska ; [oprac. graf. Katarzyna Gintowt]. - Warszawa : Wydawnictwa Radia i Telewizji, 1992 (Opole : OZG). - 34, [6] s. : il. kolor. ; 23 cm.

14. Deipnon jako typ wypowiedzi w literaturze starożytnej Grecji na przykładzie „Uczty” Filoksenosa z Leukady / Magdalena Stuligrosz // W: Pokarmy i jedzenie w kulturze : tabu, dieta, symbol / red. Katarzyna Łeńska-Bąk ; Uniwersytet Opolski ; Opolskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk. - Opole : Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego, 2007. – S. 187-196
M 197693 M 197769 (Opole)

15. Dlaczego warto jeść piętki chleba? : o przesądach i kulinarnych / Dorota Świtała-Trybek // W : Świat kuriozów : od zadziwienia do fascynacji / pod redakcją Katarzyny Łeńskiej-Bąk,. - Opole : Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego, 2016. - S. 65-80
M 214704 (Opole)

16. „Ecologiczne” konsumpcje, czyli „Imię róży” od kuchni / Wojciech Soliński // W: Oczywisty urok biesiadowania / red. Piotr Kowalski.;' - Wrocław : Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Wrocławskiej, 1998. – S. 233-236
C 189196 (Opole)

17. Ewangeliczne uczty / Edward Staniek. - Kraków : Wydział Duszpasterstwa Kurii Metropolitalnej, 1985. - 92 s. ; 20 cm.

18. Fotografia kulinarna : od zdjęcia do arcydzieła / Nicole S. Young ; [tł. Marek Kania]. - Gliwice : Wydawnictwo Helion, cop. 2012. - 288 s. : il. kolor. ; 23 cm.

19. Fuzja smaków : podróże kulinarne / Robert Makłowicz. - Kraków : Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 2007. - 268, [4] s. : il. kolor. ; 27 cm. – (Podróże kulinarne Roberta Makłowicza)

20. Gawędy o jedzeniu / Maria Iwaszkiewicz. - Warszawa : Wydawnictwo Przemysłu Lekkiego i Spożywczego, 1967. - 127, [1] s. : il. ; 18 cm.
M 009628 (Nysa), M 12663 (Kędzierzyn-Koźle), M 017303 (Kluczbork)

21. Historia polskiego smaku : kuchnia, stół, obyczaje / Maja i Jan Łozińscy ; wybór zdj. Maja i Jan Łozińscy. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, cop. 2013. - 294, [2] s. : il. (w tym kolor.) ; 24 cm.

22. Jadalnia w uzdrowisku : antropologiczne konteksty pewnego motywu w „Czarodziejskiej górze” Tomasza Manna / Wojciech Kędzierzawski // W : Pokarmy i jedzenie w kulturze : tabu, dieta, symbol / red. Katarzyna Łeńska-Bąk ; Uniwersytet Opolski ; Opolskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk. - Opole : Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego, 2007. – 197-213
M 197693 M 197769 (Opole)

23. Jedzenie i uczty Jezusa : kulinarny świat Palestyny pierwszego wieku / Douglas E. Neel, Joel A. Pugh ; tł. Marek Król. - Kraków : Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, cop. 2014. - 221, [3] s. : il. ; 24 cm.

24. Jedzenie na scenie, czyli o gatunkowych determinantach charakteru i znaczeń biesiad dramatyczno-teatralnych / Dobrochna Ratajczakowa // W: Oczywisty urok biesiadowania / red. Piotr Kowalski. - Wrocław : Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Wrocławskiej, 1998. – S. 120-128
C 189196 (Opole)

25. Jedzenie w ujęciu biblijnym / Franciszek M. Rosiński // W: Pokarmy i jedzenie w kulturze : tabu, dieta, symbol / red. Katarzyna Łeńska-Bąk ; Uniwersytet Opolski ; Opolskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk. - Opole : Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego, 2007. – S. 59-76
M 197693 M 197769 (Opole)

26. Jeść oczami : o pokarmach na fotografii / Magdalena Sztandara // W : Pokarmy i jedzenie w kulturze : tabu, dieta, symbol / red. Katarzyna Łeńska-Bąk ; Uniwersytet Opolski ; Opolskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk. - Opole : Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego, 2007. – S. 383-394
M 197693 M 197769 (Opole)

27. Karnawał i communitas : dwie filmowe biesiady / Piotr Kowalski // W: Oczywisty urok biesiadowania / red. Piotr Kowalski. - Wrocław : Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Wrocławskiej, 1998. – S. 242-247
C 189196 (Opole)
* „Wielkie żarcie” Marco Ferreriego i „Uczta Babette” w reż. Gabriela Axela

28. Kawa w dyskursie społecznym na Górnym Śląsku w XIX wieku (obieg polskojęzyczny) / Krystyna Kossakowska-Jarosz // W : Pokarmy i jedzenie w kulturze : tabu, dieta, symbol / red. Katarzyna Łeńska-Bąk ; Uniwersytet Opolski ; Opolskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk. - Opole : Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego, 2007. – S. 123-134
M 197693 M 197769 (Opole)

29. Książka kucharska Jane Austen / Maggie Black, Deirdre Le Faye ; przeł. Sylwia Trzaska. - Kraków : Wydawnictwo Literackie, 2010. - 219, [4] s. : il. ; 25 cm.

30. Książka kucharska jako tekst / Waldemar Żarski. - Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2008. - 239, [1] s. : il. (w tym kolor.) ; 24 cm. – (Acta Universitatis Wratislaviensis, 0239-6661 ; no 3021)

31. Kuchnia biblijna czyli Co, jak, i kiedy spożywano w czasach biblijnych, jak ucztowano / Barbara Szczepanowicz. - Kraków : Tyniec Wydawnictwo Benedyktynów, 2008. - 282 s. : il. kolor. ; 24 cm.

32. Kuchnia na przestrzeni dziejów : materiały konferencyjne / [red. Łukasz Kosiński, Joanna Majdanik, Tomasz Pacocha, Anna Stelmach] ; Koło Naukowe Historyków Studentów, Koło Naukowe Amatorów Antyku Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. - Lublin : Koło Naukowe Historyków Studentów UMCS, 2011. - 145 s. ; 24 cm.

33. Kuchnia polska i romantyczna / Izabela Jarosińska. - Kraków : Wydawnictwo Literackie, 1994. - 259, [1] s., [26] s. tabl. (w tym 1 kolor.) : il., fot.. ; 18 cm. - (Biblioteka Romantyczna)
M 170057 (Opole)

34. Kuchnia staropolska w "Panu Tadeuszu" Adama Mickiewicza : słownictwo tematyczne w ujęciu paradygmatycznym, syntagmatycznym i stylistycznym / Marta Śliwińska. - Kraków : Wydawnictwo "Scriptum" Tomasz Sekunda, 2010. - 119, [1] s. : il. ; 21 cm.

35. Kultura jedzenia, jedzenie w kulturze / [red. nauk. Marta Błaszkowska, Katarzyna Kleczkowska, Anna Kuchta, Maciej Kuster, Joanna Malita, Paweł Pawlak, Izabela Pisarek, Piotr Waczyński]. - Kraków : AT Wydawnictwo, 2014. - 214 s. : il. ; 24 cm.
* Materiały z konferencji, 16-17 listopada 2013 r., Kraków

36. Kulturowy obraz uczty / pod red. Jolanty Bujak-Lechowicz. - Pruszcz Gdański : Wydawnictwo Jasne ; Kielce ; Piotrków Trybunalski : Uniwersytet Jana Kochanowskiego. Filia, 2014. - 131 s. : il. ; 24 cm.

37. Kwalifikatory uczty : przyczynek do sympozjologii / Bogusław Bednarek // W: Oczywisty urok biesiadowania / red. Piotr Kowalski. - Wrocław : Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Wrocławskiej, 1998. – S. 10-19
C 189196 (Opole)

38. Literacki obraz anoreksji w prozie współczesnej (Margaret Atwood „Kobieta do zjedzenia”, Manuela Gretkowska „Sandra K.”, Maria Nurowska „Hiszpańskie oczy”, Amelie Nothomb „Biografia głodu”) / Hanna Jaxa-Rożen // W : Pokarmy i jedzenie w kulturze : tabu, dieta, symbol / red. Katarzyna Łeńska-Bąk ; Uniwersytet Opolski ; Opolskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk. - Opole : Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego, 2007. – S. 171-186
M 197693 M 197769 (Opole)

39. Literatura od kuchni / Bogusław Deptuła ; il. Maciej Jędrysik. - Warszawa : Wydawnictwo W.A.B. - Grupa Wydawnicza Foksal, cop. 2013. - 327, [1] s. : il. ; 19 cm.
M 212505 (Opole)

40. Łyżka za cholewą a widelec na stole : mała kulinarna silva rerum / [tekst] Stefania Przypkowska ; [tekst] Tadeusz Przypkowski ; [tekst] Magdalena Samozwaniec ; [il.] Maja Berezowska . - Wyd. 2. - Kraków : Wydawnictwo Literackie, 1977. - 91, [5] s. : il. (w tym kolor.) ; 22 cm.
M 021694 (Nysa), M 105830 M 089083 (Opole)

41. Mickiewicz i tłumacze, czyli ostatnia uczta staropolska po francusku / Elżbieta Skibińska // W: Oczywisty urok biesiadowania / red. Piotr Kowalski. - Wrocław : Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Wrocławskiej, 1998. – S. 158-166
C 189196 (Opole)

42. Między „sektą bezjedzących” a ucztą wielkanocną : filozofia jedzenia według Juliusza Słowackiego / Ewa Grzęda // W: Oczywisty urok biesiadowania / red. Piotr Kowalski. - Wrocław : Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Wrocławskiej, 1998. – S. 167-172
C 189196 (Opole)

43. Motywy kulinarne w twórczości Kornela Makuszyńskiego / Pola Kuleczka // W: Oczywisty urok biesiadowania / red. Piotr Kowalski. - Wrocław : Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Wrocławskiej, 1998. – S. 200-206
C 189196 (Opole)

44. O dziwnie smacznej rybie, kolanach bieługi i łabędzim kuprze : rzecz o XVII-wiecznych żołnierskich gustach kulinarnych w świetle „Pamiętników” Paska / Marcin Stabrowski // W : Pokarmy i jedzenie w kulturze : tabu, dieta, symbol / red. Katarzyna Łeńska-Bąk ; Uniwersytet Opolski ; Opolskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk. - Opole : Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego, 2007. - S. 115-121
M 197693 M 197769 (Opole)

45. O literackiej rozmaitości barokowych biesiad, czyli „Postny obiad…” i „Nieporównany zbytek bankietów…” / Marcin Cieński // W: Oczywisty urok biesiadowania / red. Piotr Kowalski. - Wrocław : Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Wrocławskiej, 1998. – S. 112-119
C 189196 (Opole)

46. O pokarmach, smakach i utraconych znaczeniach : historia kultury sub speciae culinaria / Katarzyna Łeńska-Bąk ; Uniwersytet Opolski, Opolskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk.Opole : Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego, 2010. -- 328 s. ; 21 cm. ISBN 978-83-7395-387-1
M 204116 (Opole)

47. O polskiej kulturze kulinarno-biesiadnej z perspektywy etnoparemiologii / Ewa Jędrzejko // W: Pokarmy i jedzenie w kulturze : tabu, dieta, symbol / red. Katarzyna Łeńska-Bąk ; Uniwersytet Opolski ; Opolskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk. - Opole : Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego, 2007. – S. 13-33
M 197693 M 197769 (Opole)

48. Obżarstwo i pijaństwo w zwierciadle Rejowej fizjonomiki / Joanna Zagożdżon // W : Pokarmy i jedzenie w kulturze : tabu, dieta, symbol / red. Katarzyna Łeńska-Bąk ; Uniwersytet Opolski ; Opolskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk. - Opole : Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego, 2007. - S. 104-114
M 197693 M 197769 (Opole)

49. Oczywisty urok biesiadowania / red. Piotr Kowalski. - Wrocław : Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Wrocławskiej, 1998. - 260,[2] s. : rys. ; 22 x 2. ISBN 83-7091-047-5
C 189196 (Opole)

50. Od-głosy jedzenia / pod red. nauk. Grażyny Pietruszewskiej-Kobieli i Adama Regiewicza ; Akademia im. Jana Długosza w Częstochowie. - Częstochowa : Towarzystwo Literackie im. Adama Mickiewicza : Akademia im. Jana Długosza, 2015. - 274 s. ; 24 cm. - (Seria Od-głosy Kultury, 2354-0230 ; t. 2)

51. Odżywianie ciała – ożywianie ducha? : filmowe wizualizacje / Waldemar Frąc // W : Pokarmy i jedzenie w kulturze : tabu, dieta, symbol / red. Katarzyna Łeńska-Bąk ; Uniwersytet Opolski ; Opolskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk. - Opole : Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego, 2007. - S. 313-319
M 197693 M 197769 (Opole)

52. Pokarmy i jedzenie w kulturze : tabu, dieta, symbol / red. Katarzyna Łeńska-Bąk ; Uniwersytet Opolski ; Opolskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk. - Opole : Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego, 2007. - 419 s. ; 24 cm. - ( Stromata Antropologica, ISSN 1897-5666 ; 2 )
M 197693 M 197769 (Opole)

53. Przy słowiańskim stole czyli Kulinaria wczesnego średniowiecza / Małgorzata Krasna-Korycińska. - Szczecin : Wydawnictwo "Triglav", 2010. - 86 s. : il. ; 24 cm.

54. Przyjęcie u baronostwa Niemanów / Ewa Ignatowicz // W: Oczywisty urok biesiadowania / red. Piotr Kowalski. - Wrocław : Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Wrocławskiej, 1998. – S. 185-189
C 189196 (Opole)

55. Rodziny Soprano książka kucharska / oprac. przez Artiego Bucco ; [aut.] Allen Rucker, Michele Scicolone ; z ang. przeł. Agnieszka Wyszogrodzka-Gaik. - Warszawa : Świat Książki - Bertelsmann Media, 2008. - 208 s. : il. kolor. ; 25 cm. – (Biblioteka Gazety Wyborczej)

56. Rosyjskie nazwy kulinariów na tle języków słowiańskich / Irena Łukaszuk ; Uniwersytet w Białymstoku. Wydział Filologiczny. - Białystok : Wydawnictwo Uniwersytetu w Białymstoku, 2005. - 231 s. ; 23 cm.

57. Rozkosze jedzenia i gry miłosnej meandry. „Oblubienica Pana” Alberta Cohena / Adriana Celińska // W : Pokarmy i jedzenie w kulturze : tabu, dieta, symbol / red. Katarzyna Łeńska-Bąk ; Uniwersytet Opolski ; Opolskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk. - Opole : Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego, 2007. – S. 261-273
M 197693 M 197769 (Opole)

58. Stół, jaki jest : wokół kuchni w Polsce / Wojciech Nowicki. - Kraków : Muzeum Etnograficzne im. Seweryna Udzieli, 2011. - 155, [4] s. : il. (w tym kolor.) ; 21 cm.

59. Śladem chlebowych okruszków : wokół motywów biesiadnych w literaturze dziecięcej / Ryszard Waksmund // W: Oczywisty urok biesiadowania / red. Piotr Kowalski. - Wrocław : Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Wrocławskiej, 1998. – S. 95-102
C 189196 (Opole)

60. Terytoria smaku : studia z antropologii i socjologii jedzenia : praca zbiorowa / pod red. Urszuli Jareckiej i Anny Wieczorkiewicz. - Warszawa : Instytut Etnologii i Antropologii Kulturowej UW : Wydawnictwo Instytutu Filozofii i Socjologii PAN, 2014. - 449, [1] s. ; 24 cm.

61. Tradycje i sztuka kulinarna Chin / Ksawery Burski. - Warszawa : Wydawnictwo Akademickie Dialog, 2015. - 307, [3] s. : il. ; 21 cm.

62. "Uczta" Filoksenosa na tle tradycji greckiej poezji gastronomicznej / Magdalena Stuligrosz. - Poznań : Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza, 2012. - 266, [2] s. ; 24 cm. – (Filologia Klasyczna / Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, 0554-8160 ; nr 29)

63. Uczta w ujęciu biblijnym / Franciszek M. Rosiński // W: Oczywisty urok biesiadowania / red. Piotr Kowalski. - Wrocław : Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Wrocławskiej, 1998. – S. 24-33
C 189196 (Opole)

64. Ucztowanie w zaświatach : w piśmiennictwie średniowiecznym i wczesnonowożytnym / Jacek Sokolski // W: Oczywisty urok biesiadowania / red. Piotr Kowalski. - Wrocław : Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Wrocławskiej, 1998. – S. 46-51
C 189196 (Opole)

65. Uczty potępieńcze : symbolika spożywania w „Obłędzie” Jerzego Krzysztonia / Zbigniew Bitka // W : Pokarmy i jedzenie w kulturze : tabu, dieta, symbol / red. Katarzyna Łeńska-Bąk ; Uniwersytet Opolski ; Opolskie Towarzystwo Przyjaciół Nauk. - Opole : Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego, 2007. – S. 247-259
M 197693 M 197769 (Opole)

66. Uroki stołu i biesiady w kulturze kresowej na wybranych przykładach polskiej literatury współczesnej / Stanisław Eliasz // W: Oczywisty urok biesiadowania / red. Piotr Kowalski. - Wrocław : Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Wrocławskiej, 1998. – S. 222-228
C 189196 (Opole)

67. W kuchni jak na wojnie : jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX wieku / Maria Barbasiewicz. - Warszawa : Dom Wydawniczy PWN - Grupa Wydawnicza PWN, cop. 2015. - 262, [2] s. : il. (w tym kolor.) ; 24 cm.

68. Wino w Biblii / Samuele Bacchiocchi ; [tł. Dariusz Jemiołek]. - Radom : Orion Plus, 2012. - 92 s. ; 20 cm.

69. Wokół stołu / Silvia Malaguzzi ; [tł. Ewa Morka]. - 2006. - Warszawa : Arkady, 2009. - 383, [1] s. : il. kolor. ; 20 cm. - (Leksykon : historia, sztuka, ikonografia ) ISBN 978-83-213-4575-8
C 202966 I 202993 (Opole)

70. Wokół tysiąca stołów czyli Historia jedzenia / Felipe Fernández-Armesto ; przeł. Jan Jackowicz. - Warszawa : "Twój Styl", 2003. - 423, [1] s., [8] s. tabl. kolor. : il. ; 25 cm.

71. „Wszyscy byli jak najzupełniej trzeźwi…” : kilka uwag o improwizacjach Mickiewicza / Leszek Libera // W: Oczywisty urok biesiadowania / red. Piotr Kowalski. - Wrocław : Towarzystwo Przyjaciół Polonistyki Wrocławskiej, 1998. – S. 150-157
C 189196 (Opole)

 

Artykuły w czasopismach:

72. Anatomia ucztowania / Paweł Walewski // Polityka. - 2015, nr 14, s. 86-88

73. Antropologiczna analiza obrazu ucztowania w dziele Gabriela Axela "Uczta Babette" / Joanna Drzazga // Kwartalnik Filmowy. - Nr 33 (2001), s. 227-144

74. At quem non ceno, barbarus ille mihi est : Homer i źródła kulinarnych paradygmatów barbarzyńców / Piotr Berdowski // Acta Universitatis Wratislaviensis. Antiquitas. - Nr 29 (2007), s. 61-84

75. "Bardzo przyjemnie zasiąść po śniadaniu do pisania" : motyw jedzenia i picia w listach Tomasza Manna z okresu 1889-1926 / Ewelina Michta // Studia Niemcoznawcze. - T. 38 (2008), s. 297-309

76. Biesiada i biesiadowanie we współczesnej kulturze polskiej / Ryszard Kantor // Zabawy i Zabawki. - Nr 1/4 (2008), s. 35-49

77. Biesiada, magiczna kuchnia i degradacja myślenia symbolicznego w kulturze masowej / Katarzyna Łeńska-Bąk // Literatura Ludowa. - 2004, nr 4/5, s. 69-78

78. Biesiada w renesansowej poezji Jana Kochanowskiego / Michał Burkacki // Młoda Polonistyka. - 1997, nr 1, s. 7-16

79. Biesiadowanie w Polsce Ludowej / Grzegorz Piotrowski // Łódzkie Studia Etnograficzne. - T. 46 (2007), s. 111-126

80. Bioróżnorodność na biblijnym stole / Małgorzata Maciejczyk // Edukacja Biologiczna i Środowiskowa : innowacje, inspiracje. - 2011, nr 3, s. 66-74

81. Blogerzy jako liderzy opinii : badanie blogów kulinarnych / Agnieszka Chwiałkowska, Joanna Turkiewicz // Marketing i Rynek. - Nr 12 (2014), s. 13-22

82. Blogi od kuchni / Barbara Stolarz // Polityka. - 2014, nr 3, s. 87-89
* Blogi kulinarne

83. Bogactwo smaków : (o nowych nazwach posiłków, dań i miejsc) / Beata Nowakowska // Poradnik Językowy. - 2013, z. 5. s. 103-109

84. Ceremonia picia herbaty w życiu i twórczości artystów rosyjskich na przełomie XIX i XX wieku / Grażyna Bobilewicz-Bryś // Acta Uniwersitatis Wratislaviensis. Slavica Wratislaviensia. - 1993, nr 79 (1531), s. 65-85

85. Charlie i fabryka czekolady / Kamil Rudziński // Kino. - 2005, nr 10, s. 64-65
* Zawiera rec. filmu: Charlie i fabryka czekolady / reż. Tim Burton

86. Chleb nasz powszedni / M.M-K. // Ikar. - 1995, nr 7/8, s. 51
* Motyw chleba w twórczości m. in.: Józefa Czapskiego, Stanisława Grzesiuka, Juliana Kawalca, Józefa Ignacego Kraszewskiego, Wiesława Myśliwskiego, Aleksandry Ziółkowskiej, Stefana Żeromskiego

87. Chleb życia / Dariusz Adamczyk // Kieleckie Studia Teologiczne. - T. 5 (2006), s. 9-25
* Chleb w Biblii

88. Co kryją w sobie przepisy kulinarne? : od folklorystyki do antropologii zmysłów / Katarzyna Orszulak-Dudkowska // Literatura Ludowa. - 2010, nr 4/5, s. 79-89

89. Co nam zostało z tamtych wieków / Piotr Bikont, Robert Makłowicz ; rozm. przepr. Bogdan Borucki // Mówią Wieki. - 2009, nr 12, s. 10-13
* Kuchnia polska - historia

90. Co wyrażają przysłowia o jedzeniu i piciu? : na podstawie "Księgi przysłów o jadle, stole i napitku" / Marzena Guz // Conversatoria Linguistica. - R. 5 (2011), s. 27-36

91. Człowiek ofiarą konsumpcji : jedzenie w filmach Jana Švankmajera / Marta Maciejewska // Bliza. - 2014, nr 3, s. 144-149

92. Czy istnieje kuchnia nowoczesna? : książki kucharskie w Polsce XIX-XX wieku / Izabela Koczkodaj // Mówią Wieki. - 2012, nr 11, s. 18-21

93. Dekadenckie rozkosze / Anna Piotrowska // Wiedza i Życie. - 2005, nr 7, s. 26-29
* Sztuka biesiadowania w starożytnym Rzymie

94. Deser Zeusa, czyli zagadka gastronomiczna w "Uczcie" Filoksenosa / Magdalena Stuligrosz // Meander. - R. 64/67 (2009/2012), s. 30-43

95. Dialektyka kuchni / Dorota Koczanowicz // Konteksty. - 2016, nr 1, s. 83-89

96. Dzieje regionu "od kuchni" : historyczna ewolucja obyczajów kulinarnych we Friuli / Grzegorz Chomicki, Barbara Cynarska-Chomicka // Wiadomości Historyczne. - 2010, nr 2, s. 5-12

97. El Greco i wołowina ze śledziem / Michał Paweł Markowski // Tygodnik Powszechny. - 2012, nr 32, s. 27-29

98. Eseje najkrótsze / Jan Tomkowski // Odra. - 2010, nr 9, s. 44-48

99. Garnek i księga - związki tekstu kulinarnego z tekstem literackim w literaturze polskiej XIX wieku / Agnieszka M. Bąbel // Teksty Drugie. - 2000, nr 6, s. 163-181

100. Głodomór w krainie pieczonych gołąbków - o kulturowych znaczeniach jedzenia / Katarzyna Kubat // Barbarzyńca. - 2009, nr 1, s. 34-45

101. Goethe, bigos, placki kartoflane, sarnina oraz kilka innych delicji : o wspólnocie przy talerzu w prozie Mariana Pankowskiego / Jan Burnatowski // Bliza. - 2014, nr 3, s. 59-64

102. Gotowanie na wszystko / Bartosz Staszczyszyn // Polityka. - 2014, nr 28, s. 66-68
* Kulinaria w serialach telewizyjnych

103. Grzeszny kąsek w gejzerze namiętności : nazwy własne w świecie kuchni erotycznej / Agnieszka Wojcieszek // Indeks. - 2016, nr 3-4, s. 70-72

103. Gusta Apicjusza, czyli o rzymskich kulinariach / Michał Bardel. - (Rzymskie obrazki) // Znak. - 2007, nr 2, s. 127-135

104. Gwiazdy od kuchni / Piotr Stasiak // Polityka. - 2006, nr 15, s. 42-46
* Programy kulinarne w telewizji

105. Historia smaku we Francji i w Polsce / Philippe Meyzie ; tł. Jarosław Dumanowski // Mówią Wieki. - 2009, nr 12, s. 14-18

106. "Idziemy chyba szósty dzień, a drogi nie ubywa..." : etnologiczny opis miejsca biesiady turystycznej / Paweł Schmidt // Łódzkie Studia Etnograficzne. - T. 46 (2007), s. 127-133

107. In vino fabula / Marek Bieńczyk // Tygodnik Powszechny. - 2010, nr 4, s. 32-34
* Literatura i wino

108. In vino salus? / Monika Szczot // Meander. - 2004, nr 1-2, s. 95-106

109. "Inność" od kuchni (brytyjskiej) / Marcin Kudła // Podkarpackie Forum Filologiczne. Seria: Językoznawstwo. - 2010, s. 147-155

110. Interpretacja uczty i obrazu / Dorota Nosowska // Cogito. - 2014, nr 16, s. 36-37
* Temat: W jaki sposób w utworach literackich przedstawiane są uczty? Omów problem, nawiązując do załączonego fragmentu "Pana Tadeusza" oraz innych utwórów literackich

111. "Jaja na trzepaku", "Pęczak nie pęka", "Czarna piękność" : język i styl przepisów kulinarnych Marty Gessler / Anna Chrupczalska-Laskowska // Językoznawstwo. - 2013, t. 1, s. 23-32

112. Jaja po szkocku / Marek Gajdziński // Bliza. - 2014, nr 3, s. 83-88

113. "Jak powstaje chleb" - opowiadanie Cz. Janczarskiego "Żyto i chleb"-scenariusz zajęć w grupie dzieci 5-, 6-letnich / Małgorzata Łukasik // Wiadomości Przedszkolaka. - 2005, nr 8, s. 12-13

114. Jedź z apetytem / Marta Wróbel // Polityka. - 2016, nr 51, s. 94-96
* Muzea kulinariów

115. Językowe właściwości nazw blogów kulinarnych : (rekonesans badawczy) / Dorota Suska. - Prace Naukowe Akademii im. Jana Długosza w Częstochowie. Filologia Polska. Językoznawstwo. - Z. 13 (2013), s. 73-84

116. Językowy obraz chleba w "Biblii" i w przysłowiach / Kazimierz Długosz // Prace Filologiczne. - T. 46 (2001), s. 153-163

117. Kitowicz, Burnett i Wielądko : trzy obrazy kuchni polskiej XVII wieku / Aleksandra Kleśta-Nawrocka // Przegląd Historyczny. - 2011, z. 4, s. 819-838

118. Kołacze, marcepany oraz inne specjały weselnego stołu jako inspiracja dla staropolskich poetów i oratorów / Mariola Jarczykowa Białoruskie Zeszyty Historyczne. - Z. 38 (2012), s. 164-174

119. Kompotem w nowoczesność / Marian Bielecki // Pogranicza. - 2010, nr 4, s. 11-21
* Kultura stołu w twórczości Witolda Gombrowicza

120. Konferencja naukowa "Motyw biesiady w literaturach słowiańskich" / Elżbieta Tyszkowska // Acta Uniwersitatis Wratislaviensis. Slavica Wratislaviensia. - 1993, nr 76 (1441), s. 139-141

121. Krótka historia śledzia / Andrzej Grzyb // Bliza. - 2014, nr 3, s. 18-24

122. Krytyka sarmackiego ucztowania oparta na fragmentach tekstów literackich i piśmienniczych autorów dawnych / Eliza Orman // Ogrody Nauk i Sztuk. - Nr 1 (2011), s. 311-320

123. Kształtowanie się myśli kulinarnej w Grecji i Rzymie / Waldemar Żarski // Acta Universitatis Wratislaviensis. Literatura i Kultura Popularna. - Nr 12 (2005), s. 175-196

124. Ktokolwiek jesteś na uczcie - polski stół średniowieczny / Katarzyna Droga // Cogito. - 2006, nr 18, s. 47-49

125. "Kucharz, złodziej, jego żona i jej kochanek" Petera Greenawaya - antropologiczna opowieść o błazeńskiej uczcie / Beata Lisowska // Kultura i Społeczeństwo. - 2005, nr 4, s. 147-163

126. Kuchenne egzekucje Magdy Gessler / Piotr Millati // Bliza. - 2014, nr 3, s. 200-204
* Program telewizyjny „Kuchenne rewolucje”

127. Kuchenne ewolucje / Agnieszka Krzemińska // Polityka. - 2014, nr 51/52, s. 102-106

128. Kuchenne fascynacje fantastyki grozy / Rafał Nawrocki // Barbarzyńca. - 2009, nr 3/4, s. 130-138

129. Kuchnia i stół : z socjologii obyczajów ks. J. Kitowicza / Jacek Kurczewski // Archiwum Historii Filozofii i Myśli Społecznej. - T. 47 (2002), s. 233-245

130. Kuchnia, książki kucharskie i historia / Hanna Szymanderska ; rozm. przepr. Marta Sikorska // Mówią Wieki. - 2012, nr 11, s. 10-12

131. Kuchnia myśliwska - 1000 lat tradycji / Grzegorz Russak // Mówią Wieki. - 2009, nr 12, s. 24-28

132. Kulinaria i poezja / Sergiusz Sterna-Wachowiak // Fakty. - 1975, nr 40, s. 7

133. Kulinaria w literaturze / Cezary Rosiński // Poradnik Bibliograficzno-Metodyczny. - 2014, nr 3, s. 16-24

134. Kulinaria w literaturze : scenariusz imprezy bibliotecznej / Jadwiga Chmielewska, Joanna Smurzyńska // Biblioteka w Szkole. - 2012, nr 12, s. 18-19
* Dla szkoły ponadgimnazjalnej

135. Kulinarne ekstazy komisarza Montalbano : gastronomia i kultura jedzenia w kryminałach Andrei Camilleriego / Ksenia Olkusz // Studia Slavica. - [Nr] 15 (2011), s. 169-177

136. Kulinarny fenomen kuchni i stołu szlacheckiego w "Panu Tadeuszu" / Kazimierz Wojnowski // Rocznik Naukowy / Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. - T. 1 (1998/1999), s. 113-121

137. Leksyka i frazeologia biesiadowania w "Lirykach" Wespazjana Kochowskiego / Halina Wiśniewska // Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio FF Philologiae. - Vol. 16 (1998), s. 89-99

138. Licencja na gotowanie / Małgorzata Sadowska // Przekrój. - 2006, nr 49, s. 58-61
* Programy kulinarne w telewizji

139. "Lubię przytrzymywać uciekający dzień, jego zmysłowe wrażenia..." : motyw jedzenia i picia w listach Tomasza Manna z okresu 1926-1936 / Ewelina Michta // Studia Niemcoznawcze. - T. 40 (2009), s. 371-380

140. Miejsca biesiadne - przestrzenie pamięci / Robert Dzięcielski // Łódzkie Studia Etnograficzne. - T. 46 (2007), s. 7-12

141. Miód, wino i wódka / Paweł Libera // Mówią Wieki. - 2009, nr 12, s. 82-86

142. Misjonarza rzecz o kawie i nie tylko, czyli o zwyczaju picia kawy w XVIII wieku w Polsce / Anna Janicka // Przegląd Orientalistyczny. - 2013, nr 3/4, s. 148-151

143. Moment wieczny : o "Uczcie Babette" / Dariusz Czaja // Konteksty. - 1992, nr 3-4, s. 76-80

144. Motyw spożywania posiłków w "Opowieści etiopskiej" Heliodora / Sylwester Dworacki // Acta Universitatis Wratislaviensis. Classica Wratislaviensia. - Nr 28 (2008), s. 73-80

145. Motyw uczty w utworze literackim : omów zagadnienie, interpretując wybrane teksty / Dorota Nosowska // Cogito. - 2009, nr 19, s. 38-39

146. Motywy kulinarne w "Pinocchiu" i w jego polskich wersjach / Justyna Łukaszewicz // Pamiętnik Literacki. - 2004, z. 3, s. 191-216

147. Motywy kulinarne w twórczości Mikołaja Gogola / Anna Kościołek // Acta Universitatis Wratislaviensis. Slavica Wratislaviensia. - Nr 143, cz. 1 (2007), s. 69-76

148. "Nie gotuj koźlęcia w mleku jego matki", czy "nie mieszaj potraw mięsnych z nabiałem" / Mirosław Rucki, Michael Abdalla // Teologia i Człowiek. - 2015, nr 4, s. 145-160
* Żywność w Biblii

149. (Nie)bezpieczne związki jedzenia i sztuk plastycznych / Diana Wasilewska // Pogranicza. - 2010, nr 4, s. 22-28

150. Niebo w gębie / Grażyna Arata // Kino. - 2012, nr 12, s. 70
* Zawiera rec. filmu: Niebo w gębie / reż. Christian Vincent, 2012

151. Niebo w gębie : śpiewając o jedzeniu / Przemysla Gulda // Bliza. - 2014, nr 3, s. 131-137

152. Nienasyceni : o tym co jedzą bohaterowie (dramatów) Witkacego / Kalina Bahneva // Postscriptum Polonistyczne. - 2011, nr 2, s. 207-223

153. "Niepożyteczne trudy nowomodnych kuchmistrzów" : kulinarny romantyzm Jana Szyttlera / Jarosław Dumanowski // Wiadomości Historyczne. - 2015, nr 3, s. 34-38

154. Nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu : obżarstwo w dyskursie obrzędowym i literaturze sowizdrzalskiej / Katarzyna Łeńska-Bąk // Literatura Ludowa. - 2008, nr 2, s. 13-25

155. O aksjologii kultury winiarskiej / Mariusz Pacholak ; Uniwersytet Zielonogórski // Dydaktyka Literatury i Konteksty. - T. 33 (2014), s. 147-154

156. O czeskich nazwach kulinarnych / Teresa Zofia Orłoś // Bohemistyka. - 2008, [nr] 1/4, s. 359-362

157. O dawnym chlebie / Piotr Kowalski // Mówią Wieki. - 2009, nr 12, s. 52-56

158. O ideologizacji jedzenia w okresie PRL : (na przykładzie książek kucharskich) / Joanna Jóźwiak // Dyskurs. - Z. 1 (2004), s. 225-237

159. O jedzeniu i tożsamości w Kalkucie : trzy historie o apetycie / Magdalena Góralska // Bliza. - 2014, nr 3, s. 72-80

160. O różnych aspektach staropolskiej biesiady w świetle relacji literackich / Maria Wichowa // Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica. - [Z.] 5 (2002), s. 3-12

161. O wyglądzie stołów pańskich i chudopacholskich w powieściach saskich J. I. Kraszewskiego słów kilka / Aleksandra Modlińska // Tematy i Konteksty. - 2015, nr 5, s. 246-257

162. O zachowaniu się przy stole, czyli kodeks etyki biesiadnej w "Uczcie" Filoksenosa na tle greckiej tradycji literackiej / Magdalena Stuligrosz // Symbolae Philologorum Posnaniensium Graecae et Latinae. - Vol. 18 (2008), s. 115-127

163. O zachowaniu się przy stole : ucztowanie i wielkie żarcie jako dwie formy współczesnej konsumpcji / Katarzyna Pyszkowska // Transformacje. - 2014, nr 1/2, s. 55-82

164. Obraz nowej klasy średniej w telewizyjnych programach kulinarnych / Małgorzata Bogunia-Borowska // Studia Socjologiczne. - 2015, nr 1, s. 119-148

165. Obżarstwo, czyli zachłanność brzucha w średniowieczu / Florent Quellier ; tł. Beata Spieralska. - Fragm. książki "Łakomstwo" // Mówią Wieki. - 2013, nr 5, s. 31-33

166. Ostatnia Wieczerza / Renata Jarecka. - Il. // Cogito. - 2006, nr 14, s. 82

167. Paradoksy związane ze spożywaniem pokarmów w średniowieczu - wstępny rekonesans oparty głównie na analizie wiersza Słoty "O zachowaniu się przy stole" / Andrzej Wicher // Er(r)go. - 2005, nr 1, s. 37-45

168. Pędzlem i widelcem / Piotr Sarzyński // Polityka. - 2010, nr 11, s. 58-62
* "Święto dla oczu - jedzenie w martwej naturze" - wystawa w wiedeńskim Kunstforum

169. Piwo, wino i gorzałka w utworach literackich XVI-XVII w. (Korona-Prusy-Rzesza) / Andrzej Klonder // Studia i Materiały z Historii Kultury. - T. 61 (1989), s. 157-176

170. Platon, polityka, wino / Paweł Śpiewak // Res Publica Nowa. - 1994, nr 7/8, s. 19
* Uczta w dziełach Platona

171. Po prostu gotuj! : o przestrzeni konsumpcji w telewizyjnych programach kulinarnych / Adam Regiewicz // Łódzkie Studia Etnograficzne. - T. 46 (2007), s. 193-205

172. Pochwała chleba // Poezja i Dziecko. - 2006, nr 3
* Numer poświęcony motywowi chleba w literaturze dla dzieci

173. Poemat kulinarny, anagram rękopisu i dramat nieopisywalności : (wokół "Kuchni mojej matki" Lucjana Szenwalda) / Miłosz Piotrowiak // Liryka Polska XX Wieku. - Ser. 4 (2007), s. 9-41

174. Pogranicze smaków : antropologiczna refleksja o rozwoju wietnamskiej kuchni w Polsce od lat 90. / Lê, Thanh Hải // Azja-Pacyfik. - T. 17 (2014), s. 132-150

175. Pokarm dla teatru / Bonnie Marranca ; tł. Agata Chałupnik // Dialog. - 2009, nr 7/8, s. 108-117
* Produkty żywnościowe jako motyw w sztuce

176. Polacy przy jedzeniu i za stołem w piosenkach Wojciecha Młynarskiego / Jerzy Wiśniewski // Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica. - [Z.] 13 (2010), s. 269-280

177. Polszczyzna do włoszczyzny / Marta Wróbel // Polityka. - 2015, nr 41, s. 106-107
* Kulinarna nowomowa

178. Popisy przy kielichu / Agnieszka Krzemińska // Polityka. - 2014, nr 38, s. 62-64

179. Pożywienie w opowieściach ludowych / Robert Piotrowski // Literatura Ludowa. - 2007, nr 2, s. 45-56

180. Projekt krytyki kulinarnej / Rafał Nawrocki // Język Polski w Liceum. - 2015/2016, nr 2, s. 26-39

181. Przecież kwiaty nie krwawią - kuchnia feministyczna / Agnieszka Gajewska // Czas Kultury. - 2008, nr 5, s. 17-23

182. Przemiany formy tekstu kulinarnego (III-XIX) / Agnieszka M. Bąbel // Napis. - Ser. 6 (2000), s. 215-230

183. Przez żołądek do serca, czyli o kilku nowszych hispanizmach kulinarnych w języku polskim / Anna Bochnakowa // Studia Iberystyczne. - Nr 7 (2008), s. 235-246

184. Przygody kulinarne w PRL / Andrzej Garlicki // Mówią Wieki. - 2012, nr 11, s. 46-51

184. Puste kalorie / Anita Piotrowska // Film. - 2001, nr 5, s. 62-63
* Zawiera rec. filmu: Czekolada / reż. Lasse Hallström, 2000

186. Receptury "auf Polnische Art" z XVI i XVII wieku : przyczynek do studiów nad recepturą kuchni staropolskiej w niemieckiej literaturze kulinarnej / Marta Sikorska // Rocznik Grudziądzki. - T. 21 (2013), s. 87-101

187. Regionalna leksyka kulinarna : nazwy potraw, napojów i produktów spożywczych - na podstawie danych słownikowych / Agnieszka Piotrowska-Wojaczyk // Język, Religia, Tożsamość. - [T.] 9 (2013), s. 93-101

188. Rozkosze podniebienia / Agata Zawrzykraj // Dialog. - 2009, nr 7/8, s. 118-129
* Jedzenie jako motyw dramatów oraz ich inscenizacji teatralnych

189. Rytuały jedzenia i picia we Francji i w Polsce : rekonesans / Michał Masłowski // Napis. - Ser. 10 (2004), s. 359-372

190. Sensy jedzenia : o historyczności kuchni i smaku / Jarosław Dumanowski // Wiadomości Historyczne. - 2011, nr 1, s. 11-15

191. Sieć smakowych połączeń : subiektywny przegląd blogów kulinarnych / Małgorzata Mostek // Pogranicza. - 2010, nr 4, s. 56-58

192. Skrzydełko czy nóżka? : przyczynek do antycznych obyczajów kulinarnych / Karol Piasecki // Światowit. - T. 2, fasc. A (2000), s. 164-165

193. Słodko-gorzki smak zmian : kres kuchni staropolskiej / Aleksandra Kleśta-Nawrocka // Mówią Wieki. - 2009, nr 12, s. 97-101

194. Słodki smak deseru, czyli kilka uwag gastronomicznych na marginesie lektury poezji Pindara / Magdalena Stuligrosz // Meander. - 2005, nr 2, s. 150-158

195. Słodkie językoznawstwo: karpatka we współczesnej polszczyźnie potocznej / Katarzyna Smyl // Literatura Ludowa. - 2015, nr 6, s. 35-52

196. Słodycz, gorycz, dzieciństwo i grzech / Agata Ciastoń // Kino. - 2012, nr 12, s. 38-39
* Czekolada w filmie

197. Słownictwo kulinarne we współczesnej polszczyźnie / Maria Lesz-Duk // Prace Naukowe Wyższej Szkoły Pedagogicznej w Częstochowie. Filologia Polska. Językoznawstwo. - Z. 4 (2002), s. 175-180

198. Smaczniejsze życie / Robert Makłowicz ; rozm. przepr. Małgorzata Mrowiec // Atest. - 2002, nr 8, s. 30-33
* O programie telewizyjnym "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza"

199. Smak i zapach bajki / Ronco Maria Luisa Valenti // Guliwer. - 1995, nr 2, s. 6-12
* Motyw jedzenia w bajkach i legendach

200. Smak(i) filmu / Barbara Kita // Opcje. - 2008, nr 3, s. 28-33
* Tematyka kulinarna w filmach

201. Smak i uroda stołu / Katarzyna Łeńska-Bąk // Literatura Ludowa. - 2003, nr 4/5, s. 51-63

202. Smaki perwersji : włókienka i chrząstki : i Chianti / Karolina Wojtasik // Opcje. - 2008, nr 3, s. 10-13
* Upodobania kulinarne Hannibala Lectera bohatera powieści T. Harrisa

203. Smakowanie pistacji (o twórczości Igora Newerlego) / Magdalena Wojak // Wyspa. - 2007, nr 4, s. 84-89

204. Spécialité de la maison : dwa bieguny filmowej kuchni / Julia Gierczak // Bliza. - 2014, nr 3, s. 150-156
* Odżywianie w filmie francuskim

205. "Spis o krmích" z XV wieku : u źródeł czeskiej literatury kulinarnej / Magdalena Spychaj // Przegląd Historyczny. - 2011, z. 4, s. 591-607

206. Staropolska kuchnia : o pierwszej polskiej książce kucharskiej / Dariusz Chemperek // Kresy. - 2002, nr 1, s. 248-252
* "Compendium ferculorum albo Zebranie potraw" Stanisława Czernieckiego z 1628 roku

207. Staropolska leksyka kulinarna / Maria Borejszo // Prace Filologiczne. - T. 53 (2007), s. 37-48

208. Sute posiłki paniczów przy mieszczańskim stole / Janusz Tazbir // Odrodzenie i Reformacja w Polsce. - T. 49 (2005), s. 195-197

209. Sztuka od kuchni / Dorota Koczanowicz // Format. - 2010, nr 3/4, s. 64-65
* Wystawa "Uczta dla oczu - jedzenie w martwej naturze" w Kunstforum w Wiedniu

210. Szuflady Leopolda Blooma : ciało i dieta w kilku rozdziałach "Ulissesa" / Jan Balbierz // Studia Litteraria Universitatis Iagellonicae Cracoviensis. - [T.] 9 (2014), s. 237-245

211. Szwedzki stół : co jedzą nasi północni sąsiedzi / Monika Samsel-Chojnacka // Bliza. - 2014, nr 3, s. 94-101

212. Śledź na każdą okazję / Andrzej Kałaska // Mówią Wieki. - 2015, nr 3, s. 57-60

213. Tajemnica klusek z czerniny : o tłumaczeniu kulinariów na przykładzie trylogii o Emilu ze Smålandii / Hanna Dymel-Trzebiatowska // Przekładaniec. - 2009, nr 2/2010, nr 1, s. 245-257
* Astrid Lindgren - „Emil ze Smalandii” - przekłady polskie

214. Tematyka kulinarna w literaturze polskiej XX wieku / Agnieszka Mielżyńska // Acta Universitatis Lodziensis. Folia Litteraria Polonica. - [Z.] 12 (2009), s. 249-262

215. Tożsamość kulinarna na Górnym Śląsku i Opolszczyźnie / Waldemar Żarski // Rozprawy Komisji Językowej (Wrocław). - [T.] 39 (2012), s. 73-86

216. Tożsamość kulinarna Podhala / Marta Moskal, Grzegorz Szewczyk // Krakowskie Studia Małopolskie. - Vol. 7, nr 7 (2003), s. 261-273

217. Triady narracji kulinarnych / Barbara Kownacka // Pogranicza. - 2010, nr 4, s. 29-34
* Kulinaria w literaturze polskiej

218. Uczta // Cogito. - 2005, nr 18, s. 77

219. "Uczta Babette" - uczta dla duszy i ciała / Małgorzata Masłowska-Taffel // Polonistyka. - 2013, nr 5, s. 19-23
* Wielozmysłowe odczytanie opowiadania i filmu na lekcjach dla uczniów szkoły ponadpodstawowej

220. Uczta, posiłek / Dorota Nosowska // Cogito. - 2011, nr 22, s. 46-47
* Uczta w literaturze i filmie

221. Uczta u Nerona : scenariusz przedstawienia (na podstawie "Quo vadis" Henryka Sienkiewicza / Grzegorz Wiśniewski // Wszystko dla Szkoły. - 2005, nr 7-8, s. 21-22

222. Uczta zranionych / Anna Markowska // Czas Kultury. - 1998, nr 5, s. 90-93
* Ucztowanie, jedzenie w twórczości Zbigniewa Herberta i Tadeusza Różewicza

223. Uczty, biesiady i zabawy w powieściach Henryka Sienkiewicza / Alicja Dąbrowska // Temat. - Vol. 3/5 (2005), s. 32-47

224. Upodobania kulinarne mieszczan angielskich w drugiej połowie XVII wieku w świetle "Dziennika" Samuela Pepysa / Dorota Kicińska // Acta Universitatis Lodziensis. Folia Historica. - [Z.] 86 (2011), s. 7-21

225. W kulinarnym niebie / Agata Ciastoń // Kino. - 2010, nr 12, s. 56-59
* Kulinaria w filmie

226. Węgierskie wędrówki Krzysztofa Vargi / Magdalena Roguska // Nowe Książki. - 2017, nr 1, s. 50-51
* Zawiera rec. książki: Langosz w jurcie / Krzysztof Varga. - Wołowiec, 2016

227. Wielkie żarcie // Film. - 2010, nr 11, s. 56-58
* Kulinaria w filmie

228. Wielkie żarcie / Leszek Żuliński // Wiadomości Kulturalne. - 1997, nr 34, s. 10
* Temat biesiad i uczt w literaturze m. in.: Stanisława Grochowiaka, Ignacego Krasickiego, Adama Mickiewicza, Słoty, Stefana Żeromskiego

229. Wielkie żarcie, mniejsze żarcie, żarcie na niby : o motywie jedzenia w prozie baśniowej Bolesława Leśmiana na przykładzie "Przygód Sindbada Żeglarza" / Bogusław Grodzki // Pamiętnik Literacki. - 2012, z. 1, s. 47-76

230. Wielkie żarcie na Wspólnej / Agnieszka Niedek, Iga Nyc // Wprost. - 2008, nr 40, s. 126-127
* Motywy kulinarne w filmach i serialach

231. Wielkie żarcie : świętowanie według Tadeusza Różewicza / Maja Dziedzic // Fragile. - 2010, nr 4, s. 9-12

232. Wielkie żarcie w oczach Petroniusza, czyli o rzymskich zbytkach w dziedzinie jedzenia i picia / Michał Bardel // Znak. - 2007, nr 10, s. 111-120

233. Wino i życie w poezji Charlesa Baudelaire'a / Katarzyna Rybińska // Polilog Studia Neofilologiczne. - Nr 3 (2013), s. 169-181

234. Władysław Stanisław Reymont - "Chłopi" / Joanna Zajkowska // Cogito. - 2008, nr 10, s. 58-65
* Zawiera m. in. prezentację: Sztuka kulinarna jako przejaw kultury i obyczaju

235. Woda, wino i tak dalej, czyli o napojach i trunkach w Konstantynopolu / Maciej Kokoszko, Krzysztof Jagusiak // Przegląd Nauk Historycznych. - Nr 1 (2010), s. 25-54

236. Wokół kuchni i stołu / Urszula Kowalska // Postscriptum Polonistyczne. - 2008, nr 2, s. 57-69

237. Wspólnota za stołem, czyli sceny uczt w późnym antyku / Elżbieta Jastrzębowska // Roczniki Humanistyczne. - 2003, z. 4, s. 119-134

238. Z biesiadą przez historię, czyli o związku kuchni i człowieka. Cz. 1 / Robert Jakrzewski // Akant. - 2005, nr 1, s. 26-27

239. Z biesiadą przez historię, czyli o związku kuchni i człowieka. Cz. 2 / Robert Jakrzewski // Akant. - 2005, nr 2, s. 9-10

240. Z biesiadą przez historię, czyli o związku kuchni i człowieka. Cz. 3 / Robert Jakrzewski // Akant. - 2005, nr 3, s. 26

241. Z biesiadą przez historię, czyli o związku kuchni i człowieka. Cz. 4 / Robert Jakrzewski // Akant. - 2005, nr 4, s. 28-29

242. Z Mickiewiczem przy stole, czyli o upodobaniach kulinarnych autora "Pana Tadeusza" / Sylwia Magiera // Acta Universitatis Wratislaviensis. Prace Literackie. - Nr 41 (2002), s. 105-124

243. "Za króla Sasa - łyżką kiełbasa!" : staropolskie smaki w twórczości J. I. Kraszewskiego / Aleksandra Modlińska // Conversatoria Linguistica // R. 7 (2013), s. 63-75

 

Oprac. Anna Zacłona

Wydział Informacji i Bibliografii, PBW w Opolu

GALERIA

Jako tako czyli jak to po japońsku ... - warsztaty czytelnicze


image009   28 września  br. uczniowie z klasy III a z Publicznej Szkoły Podstawowej Nr 16 w Opolu uczestniczyli w pierwszych zajęciach czytelniczych z cyklu ,,Bajkopodróżowanie świata poznawanie". Podróż literacka odbyła się do Japonii, następna będzie do Włoch.

Więcej…

PARTNERZY

Odsłon artykułów:
5760560